Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε ιδέες και ευρύτερες εκπαιδευτικές πληροφορίες για την προσχολική εκπαίδευση.
Καλώς ήλθατε!

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Υπηρεσία Μαθησιακών Δραστηριοτήτων



"Με την Υπηρεσία Διαχείρισης Μαθησιακών Δραστηριοτήτων μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δημιουργήσουν σχέδια μαθημάτων και στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι να τα διεκπεραιώσουν. Τα σχέδια αυτά θα έχουν τη μορφή διαγραμμάτων ροής της αλληλουχίας των μαθησιακών δραστηριοτήτων που συναποτελούν το σχέδιο μαθήματος.
Η Υπηρεσία Διαχείρισης Μαθησιακών Δραστηριοτήτων αναμένεται να λειτουργήσει ως αρωγός στην παραγωγή σχεδίων μαθημάτων από την εκπαιδευτική κοινότητα. Η σπουδαιότητα του ρόλου αυτού καταδεικνύεται από τη δυνατότητα χρήσης των σχεδίων μαθημάτων ως μέσο: 
- διευκόλυνσης της μαθησιακής διαδικασίας,
- διαμοίρασης μαθησιακών πόρων και δραστηριοτήτων,
- τεκμηρίωσης, διαμοίρασης, ανακοίνωσης και ανάλυσης καινοτόμων και ποιοτικών διδακτικών πρακτικών μεταξύ εκπαιδευτικών."
 Θα πρέπει να είστε μέλος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και να γνωρίζετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης).
Πηγή  http://lams.sch.gr/lams/
           http://www.scoop.it/t/gredu

«Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο eTwinning PDW για εκπαιδευτικούς ειδικότητας ΠΕ08, ΠΕ16.01, ΠΕ32, ΠΕ18.41 »

"Στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning, η ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) eTwinning οργανώνει PDW (σεμινάριο επαγγελματικής ανάπτυξης) στις 02-04 Οκτωβρίου 2014 στην Κέρκυρα για εκπαιδευτικούς με εμπειρία στην υλοποίηση έργων eTwinning. Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από όλες της χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο έργο.
Από την Ελλάδα θα επιλεγούν 20 εκπαιδευτικοί, ειδικότητας ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών), ΠΕ16.01 (Μουσικής) και ΠΕ32 - ΠΕ18.41(Θεατρικών σπουδών) που θα εργάζονται σε Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας κατά το σχ. έτος 2014-15 και θα συμμετέχουν με έξοδα του προγράμματος.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:
  • Να είναι εγγεγραμμένοι στο eTwinning.
  • Να έχουν συμμετέχει σε ένα τουλάχιστον έργο eTwinning την προηγούμενη διετία
  • Να γνωρίζουν ικανοποιητικά Αγγλικά (γλώσσα επικοινωνίας του συνεδρίου), τουλάχιστον επιπέδου Β1
  • Να γνωρίζουν χρήση Υ/Η (πιστοποίηση Α’ Επιπέδου ΤΠΕ, ECDL)

    Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος, θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός των έργων eTwinning καθώς και η απονομή Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας στα έργα αυτά.
    Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος, θα επιλεγούν και εκπαιδευτικοί που δεν έχουν υλοποιήσει κάποιο έργο.

    Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:http://etwinning.gr/survey/index.php/585894/lang-el
    και οι δηλώσεις συμμετοχής θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 14/07/2014 στις 14.00 το μεσημέρι.  Τα ονόματα όσων επιλεγούν θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα: http://www.etwinning.gr ."

    Τα κριτήρια της Ετικέτας Ποιότητας, όταν σχεδιάζετε το eTwinning έργο σας


    Alt Image
    "Οι Ετικέτες Ποιότητες του eTwinning βραβεύουν τους εκπαιδευτικούς που έχουν διεξάγει εξαιρετικά eTwinning έργα σε εθνικό (Εθνική Ετικέτας Ποιότητας) αλλά και σε ευρωπαϊκό (Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας) επίπεδο. 
    To eTwinning αναθεώρησε τα κριτήρια, προκειμένου να δοθούν στους εκπαιδευτικούς όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες, ώστε να επιτύχουν ένα φάσμα πτυχών στη διεξαγωγή του έργου. 

    Η πιο σημαντική αλλαγή είναι ο διαχωρισμός της Επικοινωνίας από την Συνεργασία, στην παλαιότερη έκδοση αυτά τα κριτήρια ήταν μαζί, τώρα έχουν χωριστεί, καθώς ένα έργο μπορεί να διαθέτει άριστη επικοινωνία μεταξύ συμμετεχόντων, αλλά η πραγματική συνεργασία είναι δύσκολο να επιτευχθεί", δήλωσε η Anne Gilleran.

    1. Παιδαγωγική Καινοτομία: Για να αναπτύξετε ένα έργο που μπορεί να κριθεί ως καινοτόμο, το πρώτο βήμα είναι η επιλογή ενός πρωτότυπου θέματος. Είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές παιδαγωγικές μέθοδοι και να διασφαλίσετε ότι οι μαθητές αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο και εργάζονται από κοινού χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές.
    2. Ενσωμάτωση στη Διδακτέα Ύλη: Η συμμετοχή στα έργα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μία επιπλέον εργασία, αλλά ως ένα εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τις διδακτικές σας ικανότητες και να αναπτύξετε τις βασικές δεξιότητες των μαθητών. Βρείτε ένα τρόπο για να ενσωματώσετε το έργο στα μαθήματά σας, για παράδειγμα, διεξάγοντας δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών και επιλέγοντας ένα θέμα που βασίζεται στη σχολική διδακτέα ύλη.
    3. Επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ σχολείων συνεργατών : Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλη η εργασία μοιράζεται με άλλους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Επωφεληθείτε από τα διάφορα εργαλεία, που διατίθενται online, όπως δημοσκοπήσεις, παιχνίδια γνώσεων, έρευνες ή τηλεδιασκέψεις για να συναντηθείτε και να συνεργαστείτε σε πραγματικό χρόνο.
    4. Συνεργασία μεταξύ των σχολείων-συνεργατών: Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μία πραγματική συνεργασία μεταξύ των σχολείων και είναι αρκετά τα eTwinning έργα που δεν έχουν πετύχει αυτό το σημείο. Προσπαθήστε να μην εργάζεστε παράλληλα, αλλά καλύτερα βρείτε ένα τρόπο να συνεργαστείτε για ένα κοινό αποτέλεσμα και να αλληλοβοηθηθείτε, ώστε να ολοκληρώσετε όλες τις δραστηριότητες του έργου.
    5. Χρήση της τεχνολογίας: Υπάρχουν πολλά εργαλεία ΤΠΕ που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους παιδαγωγικούς στόχους του έργου, και τα περισσότερα από αυτά διατίθενται δωρεάν. Πρέπει απλά να επιλέξετε εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα στις δραστηριότητες του έργου και να εξασφαλίσετε ότι εσείς και οι μαθητές σας είστε ασφαλείς online.
    6. Αποτελέσματα, αντίκτυπος και τεκμηρίωση: Τα αποτελέσματα του έργου πρέπει να παρουσιάζονται πάντα στο TwinSpace. Πρέπει να είναι ορατά και καλά οργανωμένα (ανά θέμα, όχι ανά χώρα). Είναι σημαντικό να κοινοποιήσετε όλα τα βήματα της εργασίας : προγραμματισμός, περιγραφή των δραστηριοτήτων, αξιολόγηση και σχόλια. Η αξιολόγηση θα βοηθήσει να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που είχε το έργο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς."

    "Τα καλύτερα έργα eTwinning σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου , στις Βρυξέλλες . Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η βράβευση των καλύτερων έργων eTwinning που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, και, κυρίως,  η επιβράβευση  των ανθρώπων, εκπαιδευτικών και μαθητών,  που συμμετείχαν σε αυτά. 
    Στην ηλικιακή κατηγορία 4 έως 11 ετών πρώτο βραβείο πήρε το έργο
    LYPS - Let Your PassionShine
    με 9 συνεργάτες ανάμεσα στους οποίους ήταν και το 32 Δημοτικό Σχολείο Πάτρας 
    με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Ράνια Μπεκίρη.
     Το έργο χαρακτηρίστηκε από την κριτική επιτροπή ως "εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και συνεργασίας » . "

     Συγχαρητήρια!! 

    Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

    Καλό μήνα!

    Ιούλιος

    "Ο Ιούλιος ή Ιούλης ή Θερνόν (ποντιακά, συναντάται και ως Χορτοθέρτς), είναι ο έβδομος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Στο αττικό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του έτους και ονομάζονταν Εκατομβαιών διάρκειας 30 ημερών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 23 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου. Είναι ο ενδέκατος μήνας κατά το Εκκλησιαστικό ημερολόγιο που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, και ο πέμπτος κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, γι' αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Quintilis. Αργότερα, όμως, ο Αύγουστος Καίσαρας για να τιμήσει τον Ιούλιο Καίσαρα του έδωσε το όνομα Ιούλιος.

    Ο Ιούλιος στην Ελληνική λαογραφία

    Οι εποχιακές αλλαγές είχαν για τους αρχαίους τεράστια σημασία, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της γεωργίας αφού η σπορά, η συγκομιδή και οι άλλες γεωργικές ασχολίες εξαρτιόνταν από τις αλλαγές των εποχών. Λόγω των γεωργικών αυτών ασχολιών ο Ιούλιος ονομάζεται και Αλωνάρης ή Αλωνιστής αφού στον μήνα αυτό γίνεται το αλώνισμα των δημητριακών. Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν οι σύγχρονες μηχανές οι γεωργοί μας καθάριζαν από τα αγριόχορτα το αλώνι που βρίσκονταν σε μέρος που να το φυσούν οι περισσότεροι άνεμοι και ήταν στρωμένο με πέτρα ή συχνότερα με χώμα.

    Το Αφήλιο της Γης

    Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου (γύρω στις 3 του μήνα) η Γη μας βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της ετήσιας τροχιάς της, στο αφήλιο της δηλαδή, γεγονός που δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν αφού η απόστασή μας από τον Ήλιο δεν σχετίζεται με τις θερμοκρασίες που επικρατούν πάνω στη Γη. Αυτό, όπως είναι γνωστό, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κλίση του άξονα της Γης. Έτσι στη διάρκεια του Καλοκαιριού ο Ήλιος ευνοεί το βόρειο ημισφαίριο, οι ακτίνες του πέφτουν πάνω μας περισσότερο κάθετα και ενώ εμείς έχουμε Καλοκαίρι, στο νότιο ημισφαίριο έχουν Χειμώνα.

    Εορτές τον Ιούλιο
    Ο προφήτης Ηλίας, του οποίου η μνήμη γιορτάζεται στις 20 του μήνα, είναι συνδεδεμένος και με τις βροχές και με τις κορυφές των βουνών.
    Δεν είναι, όμως, μόνο ο προφήτης Ηλίας που γιορτάζεται τον Ιούλιο. Πολλές από τις μεγάλες γιορτές του μήνα είναι αφιερωμένες στους άγιους «ιατήρες» αρχίζοντας με τους Ανάργυρους γιατρούς Κοσμά και Δαμιανό την πρώτη του μήνα.
    Στη συνέχεια έρχεται η γιορτή της θεραπεύτριας Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου, ενώ στις 17 του μήνα γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας η οποία «ξε-μαραίνει», αναζωογονεί δηλαδή, τα καχεκτικά παιδιά. 
    Αγία Παρασκευή που σύμφωνα με την παράδοση θεραπεύει τα μάτια και της οποία η μνήμη εορτάζεται στις 26 του μήνα.
    Μια ημέρα αργότερα γιορτάζεται κι ένας άλλος ιατρός που ασκούσε την ιατρική ως φιλανθρωπία κι ο οποίος αποκεφαλίστηκε το έτος 305. Πρόκειται για τον Άγιο Παντελεήμονα του οποίου η ιδιότητα είναι εμφανής και από την παροιμία «κουτσοί, στραβοί στον άγιο Παντελεήμονα»."



    Το Καλαντάρι του Ιουλίου από τοTrès Riches Heures du Duc de Berry.

    Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82