Στο ιστολόγιό μας θα βρείτε ιδέες και ευρύτερες εκπαιδευτικές πληροφορίες για την προσχολική εκπαίδευση.
Καλώς ήλθατε!
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015
Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015
Πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τις πολικές αρκούδες....
Πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τις πολικές αρκούδες...1) Οι πολικές αρκούδες και οι πιγκουίνοι δεν ζουν στο ίδιο μέρος.
Δεν το πιστεύετε; Κι όμως, αυτά τα δύο είδη βρίσκονται σε αντίθετα άκρα της γης! Οι πολικές αρκούδες ζουν στην Αρκτική (στο Βόρειο Πόλο) και οι πιγκουΐνοι στην Ανταρκτική (στο Νότιο Πόλο). Για αυτό και η λέξη Αρκτική προέρχεται από την ελληνική λέξη αρκούδα, ενώ η Ανταρκτική στα ελληνικά σημαίνει «χωρίς αρκούδα».
2) Μύτη με μύτη, όπως οι Εσκιμώοι!
Οι πολικές αρκούδες εκφράζουν την αγάπη και τη φιλία τους με το να τρίβουν τις μύτες τους -όπως και οι Εσκιμώοι! Όταν θέλουν να δείξουν τη διάθεση τους για παιχνίδι, κουνάνε το κεφάλι τους δεξιά και αριστερά.
3) Οι πολικές αρκούδες παίρνουν και κανέναν υπνάκο!
Οι περισσότερες πολικές αρκούδες κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε μέρα, όπως και εμείς, και ενδιάμεσα παίρνουν και κανέναν υπνάκο για να ξεκουραστούν, κυρίως όταν έχουν περπατήσει πολύ για να βρουν τροφή.
4) Οι πολικές αρκούδες είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο στη γη.
Οι καφέ αρκούδες είναι εξίσου βαριές σε μάζα αλλά οι πολικές αρκούδες είναι πολύ ψηλότερες, αφού μπορούν να ξεπεράσουν τα 3 μέτρα σε ύψος.
5) Οι αρσενικές πολικές αρκούδες είναι διπλάσιες από τις θηλυκές.
Οι αρσενικές κανονικά ζυγίζουν 350 - 540 κιλά, ενώ οι θηλυκές 150 - 300 κιλά. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αρσενικά θηλαστικά να είναι κάπως μεγαλύτερα από τα θηλυκά, αλλά όχι τόσο πολύ.
6) Οι πολικές αρκούδες είναι τόσο καλά μονωμένες που είναι σχεδόν αόρατες, ακόμα και για κάμερες με υπέρυθρες.
Οι επιστήμονες το συνειδητοποίησαν αυτό καθώς προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν εναέριες έρευνες πληθυσμού και ανακάλυψαν ότι ήταν δύσκολο να δουν τις λευκές αρκούδες στο χιόνι και τότε προσπάθησαν με ανιχνευτή θερμότητας υπέρυθρων. Ωστόσο, ήταν τόσο λίγη η θερμότητα που διέφευγε από το κορμί τους μέσα από το λίπος και τη γούνα που τα μόνα χαρακτηριστικά που φάνηκαν ήταν τα μάτια και οι μύτες τους.
7) Ακόμα και αν οι πολικές αρκούδες φαίνονται λευκές, το δέρμα τους κάτω από την γούνα είναι στην πραγματικότητα μαύρο.
Το εξωτερικό τρίχωμα της γούνας τους είναι κοίλο και χωρίς χρώμα και έτσι στα δικά μας μάτια φαίνονται λευκές γιατί αντανακλούν το φως, όπως δηλαδή συμβαίνει και με το χιόνι.
8) Οι πολικές αρκούδες είναι ατρόμητοι ταξιδιώτες.
Το «σπίτι» τους έχει εύρος που ξεπερνά τα 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν δεν βρίσκουν εύκολα τροφή. Μία θηλυκή αρκούδα που είχε εντοπιστεί με δορυφόρο περιπλανιόταν για σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα από την Αλάσκα ως την Γροιλανδία, τον Καναδά και ξανά πίσω στην Γροιλανδία περπατώντας συνεχώς!
9) Οι πολικές αρκούδες απειλούνται με εξαφάνιση.
Εξαιτίας της εμμονής μας στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα, ο πάγος λιώνει και στο κοντινό μέλλον η Αρκτική κινδυνεύει να μείνει χωρίς πάγο και οι πολικές αρκούδες χωρίς καταφύγιο. Το Μάιο του 2008, η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε την πολική αρκούδα στον κατάλογο με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.
|
|
Πηγή: http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2012/08/polikes_arkoudes/
Εικόνες από το διαδίκτυο
Η ιστορία της λαγάνας
"Η λαγάνα, το επίπεδο ψωμί με την ελάχιστη ψίχα, την τραγανή κόρα και το ξεχωριστό σουσαμένιο άρωμα, αποτελεί κλασική επιλογή ανάμεσα στα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας, με τη γεύση της να στιγματίζει τη μέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Τόσο η ιστορία της όσο και η παράδοση που επιβάλει την παρουσία της στο τραπέζι αυτής της μέρας είναι τόσο παλιές που χάνονται στους αιώνες. Η λαγάνα, λοιπόν, αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της αρχαιότητας, όπως τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου συναντάμε τη φράση “λαγάνα πέττετται” που σημαίνει “λαγάνες γίνονται”.
Ωστόσο, η σύνδεσή αυτού του ψωμιού με τη νηστεία συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με το γεγονός ότι τέτοιο άζυμο άρτο κατανάλωναν οι Ισραηλίτες κατά τη “έξοδό” τους από την Αίγυπτο. Από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο, επιβαλλόταν η κατανάλωση του άζυμου άρτου κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Σήμερα βέβαια την καταναλώνουμε κυρίως κατά την πρώτη μέρα της νηστείας, γι’ αυτό και πολλές συνταγές για λαγάνα δεν περιλαμβάνουν ούτε λάδι. Την Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, οι αρτοποιοί δουλεύουν πυρετωδώς για να ετοιμάσουν το νόστιμο αυτό ψωμάκι, που ταιριάζει πολύ με τα υπόλοιπα νηστίσιμα εδέσματα και ειδικά με την ταραμοσαλάτα, το ταχίνι και τον χαλβά."
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015
Erasmus+
Σχολική Εκπαίδευση ΚΑ1
"Η Δράση «μαθησιακή κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης» προσφέρει την ευκαιρία σε στελέχη σχολικών μονάδων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων (σχολεία) να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία σε μια άλλη χώρα. Οι συμμετέχοντες μέσω των δραστηριοτήτων που προσφέρουν τα σχέδια μαθησιακής κινητικότητας έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να έρθουν σε επαφή με μια νέα κουλτούρα και πολιτισμό και να αναπτύξουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Τα σχέδια κινητικότητας επιτρέπουν στα σχολεία να δώσουν στα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού ευκαιρίες και κίνητρα για την απόκτηση νέων ικανοτήτων σε σχέση με τις ανάγκες του σχολείου. Η διεύθυνση των σχολείων πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στον προγραμματισμό, την υποστήριξη και την παρακολούθηση του σχεδίου κινητικότητας. Για τη διασφάλιση και τη μεγιστοποίηση της επίδρασης των δραστηριοτήτων στην επαγγελματική εξέλιξη όλων των μελών του
προσωπικού, τα σχολεία πρέπει να εξασφαλίζουν την επαρκή διάδοση των αποτελεσμάτων της κινητικότητας σε ολόκληρο το σχολείο και την ενσωμάτωση των ικανοτήτων που αποκτά το προσωπικό τους στη διδακτική πρακτική του σχολείου μετά το πέρας της κινητικότητας.
Το πρόγραμμα Erasmus+ υποστηρίζει τη μαθησιακή κινητικότητα του προσωπικού που:
- εντάσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάπτυξης για τον φορέα αποστολής ( με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση της αποστολής του),
- ανταποκρίνεται σε σαφώς καθορισμένες ανάγκες ανάπτυξης του προσωπικού,
- συνοδεύεται από κατάλληλα μέτρα επιλογής, προετοιμασίας και παρακολούθησης,
- διασφαλίζει τη δέουσα αναγνώριση των μαθησιακών αποτελεσμάτων του συμμετέχοντος προσωπικού,
- διασφαλίζει τη διάδοση και ευρεία χρήση των μαθησιακών αποτελεσμάτων εντός του φορέα.
Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων στα σχέδια κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης έχουν μόνο σχολεία (δηλ. ιδρύματα που παρέχουν γενική, επαγγελματική, ή τεχνική εκπαίδευση οποιουδήποτε επιπέδου προσχολικής έως και ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που βρίσκονται σε χώρα του προγράμματος και αποστέλλουν προσωπικό στο εξωτερικό. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους ορίζεται σε ετήσια βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανακοινώνεται στον Οδηγό για τους αιτούντες. Για
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Οδηγό για την ορθή υποβολή των αιτήσεων.
Φυσικά πρόσωπα δεν έχουν δικαίωμα άμεσης υποβολής αιτήσεως για επιχορήγηση.
Κάθε σχολική μονάδα υποβάλλει μια αίτηση για το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού που επιθυμεί να επιμορφώσει. Στο στάδιο της υλοποίησης του σχεδίου κινητικότητας, πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον δύο φορείς (ο φορέας αποστολής και τουλάχιστον ένας φορέας υποδοχής). Η διάρκεια του σχεδίου κινητικότητας μπορεί να είναι 1 ή 2 έτη ενώ η διάρκεια μιας δραστηριότητας μπορεί να είναι από 2 ημέρες μέχρι 2 μήνες (εξαιρουμένου του χρόνου διάρκειας του ταξιδιού). Ο αιτών καλείται να επιλέξει τη διάρκεια κατά την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με τον στόχο του σχετικού σχεδίου και το είδος των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα."
Κάθε σχολική μονάδα υποβάλλει μια αίτηση για το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού που επιθυμεί να επιμορφώσει. Στο στάδιο της υλοποίησης του σχεδίου κινητικότητας, πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον δύο φορείς (ο φορέας αποστολής και τουλάχιστον ένας φορέας υποδοχής). Η διάρκεια του σχεδίου κινητικότητας μπορεί να είναι 1 ή 2 έτη ενώ η διάρκεια μιας δραστηριότητας μπορεί να είναι από 2 ημέρες μέχρι 2 μήνες (εξαιρουμένου του χρόνου διάρκειας του ταξιδιού). Ο αιτών καλείται να επιλέξει τη διάρκεια κατά την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με τον στόχο του σχετικού σχεδίου και το είδος των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα."
Ο ΟΔΗΓΟΣ Erasmus+
Τα 10 βήματα για την κατάθεση μιας αίτησης στο Erasmus+
Τα 10 βήματα για την κατάθεση μιας αίτησης στο Erasmus+
Το να κάνει κάποιος φορέας ή οργανισμός αίτηση στο πλαίσιο του Erasmus+ πολλές φορές φαίνεται δύσκολο ή απαιτητικό.
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015
Τηλεκπαίδευση
Η Eλληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning σας προσκαλεί στην Τηλεκπαίδευση eTwinning με θέμα "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015: esafety και eTwinning ενώνουν τις δυνάμεις τους!" η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10/2/2015 και ώρα 15:00 διάρκειας 1 ώρας.
Δηλώστε συμμετοχή στο http://www.etwinning.gr/various/webexreg.php?id=48
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015
10/2/2015 Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου - «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!».
"Με αφορμή τον 12ο εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (10/2/2015), το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, σας προτείνει:
1) Να πραγματοποιήσετε με τους μαθητές σας ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες σχετικά με την ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!». Υλικό θα βρείτε στο http://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/teach/item/320-epsd.
2) Να γνωστοποιήσετε μέσω του Ημερολογίου Εκδηλώσεων της ομάδας «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» και να μοιραστείτε με τη σχολική κοινότητα τις εκδηλώσεις σας στο http://blogs.sch.gr/groups/internet-safety/calendar/
3) Ειδικά για τα Γυμνάσια και την Α’ Λυκείου, μπορείτε να αξιοποιήσετε την ήδη έτοιμη παρουσίαση “Παιδιά και ψηφιακή φήμη” καθώς και το βιβλίο 52 σελίδων“Το Διαδίκτυο που θέλουμε” με την έγκριση του ΙΕΠ, (http://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/teens/item/311-iep).
4) Ειδικά για τα Δημοτικά Σχολεία, μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο δραστηριοτήτων «Παίζω και μαθαίνω» στο http://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/kids/item/104-play_learn.
5) Μήπως ήρθε η ώρα να πιστοποιήσετε το σχολείο σας με την ευρωπαϊκή ετικέτα eSafety; Μάθετε περισσότερα στο http://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/teach/item/301-esf (για όλες τις βαθμίδες σχολείων)."
Πηγή: http://internet-safety.sch.gr
Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015
Καλό μήνα!!
"Ο Φλεβάρης είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα και οφείλει το όνομά του σε μια Ρωμαϊκή γιορτή που ονομάζεται Φεμπρουά, μια γιορτή θρησκευτικού καθαρμού και εξαγνισμού. Παρόλο που τον μήνα αυτό κάνει αρκετό κρύο, προμηνύει τον ερχομό της Άνοιξης, καθώς η παροιμία λέει “Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.
Άλλες ονομασίες του Φλεβάρη:
Ο λαός μας τον αποκάλεσε Κουτσοφλέβαρο, επειδή έχει 28 ημέρες.
Σε κάποια μέρη λεγόταν Κούτσουρος, διότι κατά κάποιο τρόπο είναι κουτσουρεμένος.
Λέγεται Φλιάρης, Ληψομήνας, Κουτσός, Κουτσούκης ή Μικρός.
Λέγεται και Τρυγητής γιατί ο Φλεβάρης είναι ο μήνας των αμπελιών και Κλαδευτής λόγω της ανεπτυγμένης αμπελουργίας.
Για τον άστατο καιρό, ο Φλεβάρης λέγεται επίσης και Μεθυσμένος, γιατί δεν ξέρει τι κάνει.
Σε κάποια μέρη λεγόταν Κούτσουρος, διότι κατά κάποιο τρόπο είναι κουτσουρεμένος.
Λέγεται Φλιάρης, Ληψομήνας, Κουτσός, Κουτσούκης ή Μικρός.
Λέγεται και Τρυγητής γιατί ο Φλεβάρης είναι ο μήνας των αμπελιών και Κλαδευτής λόγω της ανεπτυγμένης αμπελουργίας.
Για τον άστατο καιρό, ο Φλεβάρης λέγεται επίσης και Μεθυσμένος, γιατί δεν ξέρει τι κάνει.
Παροιμίες για το μήνα Φεβρουάριο
* Το Φλεβάρη μη φυτέψεις, ούτε να στεφανωθείς, Τρίτη μέρα μη δουλέψεις, Σάββατο μη στολιστείς.
* Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει μ’ αν τις φλέβες του ανοίξει ξεροπήγαδα γιομίζει.
* Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.
* Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος, έρχεται κούτσα κούτσα, όλο νερά και λούτσα.
* Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.
* Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, πάλι άνοιξη θ’ ανθίσει. Μα αν κάμει και πεισμώσει, μες τα χιόνια θα μας χώσει.
* Παπαντή καλοβρεμμένη, η κοφίνα γεμισμένη.
* Κύριε ελέησον, Φλεβάρη, και στο χάλκωμα με βάνεις.
* Ο μήνας Φλεβάρης ή τις φλέβες ανοίγει ή τις φλέβες κλείνει.
* Ο Φλεβάρης φλέβες ανοίγει και πόρτες σφαλάει.
* Στις δέκα εφτά του Φλεβάρη θα ζεσταθεί το νύχι του βοδιού
Στις δεκαπέντ’ από Φλεβάρη βαρεί το άλογο ποδάρι.
* Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το.
* Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.
Φλεβάρη, φλέβες (νερού) μ’ άνοιξες.
Σου ‘πανε Φλεβάρη βρέξε και λησμόνησες να πάψεις."
* Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει μ’ αν τις φλέβες του ανοίξει ξεροπήγαδα γιομίζει.
* Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.
* Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος, έρχεται κούτσα κούτσα, όλο νερά και λούτσα.
* Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.
* Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, πάλι άνοιξη θ’ ανθίσει. Μα αν κάμει και πεισμώσει, μες τα χιόνια θα μας χώσει.
* Παπαντή καλοβρεμμένη, η κοφίνα γεμισμένη.
* Κύριε ελέησον, Φλεβάρη, και στο χάλκωμα με βάνεις.
* Ο μήνας Φλεβάρης ή τις φλέβες ανοίγει ή τις φλέβες κλείνει.
* Ο Φλεβάρης φλέβες ανοίγει και πόρτες σφαλάει.
* Στις δέκα εφτά του Φλεβάρη θα ζεσταθεί το νύχι του βοδιού
Στις δεκαπέντ’ από Φλεβάρη βαρεί το άλογο ποδάρι.
* Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το.
* Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.
Φλεβάρη, φλέβες (νερού) μ’ άνοιξες.
Σου ‘πανε Φλεβάρη βρέξε και λησμόνησες να πάψεις."
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)